De meiden: Surprise

“Alweer Sinterklaas. Ik kan me de sinterklaas van vorig jaar zo goed herinneren dat het gisteren lijkt”, zegt Jasmine. “Ja, weet je het nog”, zegt Kim”, dat toneelstuk voor de kinderen. Wat hebben we gelachen”. “Ik weet eigenlijk niet wat we dit jaar gaan doen. We geloven er helemaal niet meer in, maar het is zo leuk om toch nog iets aan te doen”, zegt Vera. De andere meiden zijn het er helemaal mee eens, maar ja wat kun je dan toch nog doen met Sinterklaas.

“Gaan jullie thuis eigenlijk nog iets aan Sinterklaas doen?”, wil Jasmine weten, die meteen aangeeft dat er bij haar niks gebeurt.
“Nee, niet dat ik weet. Ik hoorde dat me ouders met me oma mee gaan naar een sinterklaas bijeenkomst in het bejaardenhuis. Verders niet”, zegt Vera. “Mijn ouders zijn gewoon thuis, ik hoorde dat jouw ouders op de koffie kwamen Vera”, zegt Kim. “O das gezellig. Ik zat me iets te bedenken dat we dan mooi kunnen doen”, reageert Vera vaag. Jasmine en Kim zijn nu reuze benieuwd wat Vera bedoelt.

Vera begint heel langzaam met haar verhaal tot ergernis van de andere twee meiden.”Ik zat te denken. Misschien is het wel een heel leuk idee als we met de jongens sinterklaas vieren. Dan doen we het weekend even loodjes trekken en maken we een surprise met gedicht. Hoe lijkt jullie dat?”, wil Vera weten. “Ik ben niet goed in surprise”, zegt Kim. “En ik niet in een gedicht”, roept Jasmine. “Tjee je hoeft toch niet allebei te doen. Dan doe je of een gedicht of een surprise. Das toch ook heel erg leuk”. Zegt Vera. Dat vinden de meiden goed.

Het weekend vragen de meiden aan de jongens of ze samen sinterklaas kunnen vieren. “Hoe denk je dit dan te gaan doen? En waar gaan we dat doen dan?”, wil Alex weten. Hij wil altijd eerst alles weten voor hij ja of nee zegt. “Het lijkt me leuk als we een surprise maken of een gedicht of allebei. En dan een klein cadeautje erin. Op sinterklaas avond doen we dan bij mij thuis de cadeautjes uitpakken”, verteld Vera. “Het lijkt me een heel leuk idee. En ik doe mee”, roept Richard enthousiast. Ook Marc doet mee en geeft dit aan met leuke ideeën en Alex vindt het ook goed die normaal reageert. Er worden kleine cadeautjes op een briefje gezet en daarna lootjes getrokken.

Sinterklaas avond is het heel gezellig in het huis van Vera. Om het extra gezellig te maken heeft Vera met haar moeder een sinterklaas en zwarte pieten van papier gemaakt. Er staan heerlijke pepernootjes en taaitaai. “Vera, ik zet vast de slagroom eruit en ook de chocomelk staat warm te blijven”, roept de vader van Vera uit de keuken. De ouders van Vera vonden het zo’n leuke idee dat ze sinterklaas ging vieren dat ze allemaal lekkere dingen in huis hebben gehaald. Haar ouders nemen naar Kim’s ouders een lekkere banketstaaf mee. Zo hebben ze ook een beetje sinterklaas.

De jongens komen met de armen vol binnen lopen, zodat de meiden echt heel nieuwsgierig zijn.
Op de grond, stukje voor de kachel, staan de surprises van de meiden al klaar. ”Wie heeft er zin in warme chocolademelk met slagroom”, roept Vera uit de keuken. Alex loopt de keuken in, omdat hij haar wilt helpen. “Je hoeft me niet te helpen als je geen zin hebt hoor”, zegt Vera. “Oh ik vindt dat niet erg. Thuis moeten we ook een keer voor de koffie ronde zorgen. Zo ben ik opgevoed”, antwoord hij. En het gaat heel makkelijk. Vera zorgt voor het ene en Alex vult haar aan.
Met het dienblad in handen loopt Alex de kamer binnen, waar iedereen lekker op de grond om de surprises zitten. Met de bakjes pepernoten en taaitaai, is het al heel gezellig.

“Zo en wat denken jullie ervan als we eens gaan beginnen”, roept Marc want hij is zo nieuwsgierig. “Vera, jij hebt ons uitgenodigd. Pak jij een surprise?”, roept Kim. Vera staat op en pakt bij toeval een pakketje voor Kim.

Kim krijgt er een rode kleur van. Iedereen kijkt naar haar en ze wordt helemaal zenuwachtig als ze begint met het gedicht. Het uitpakken gaat gelukkig iets makkelijker. Het is alleen zo dat ze haar make-up box heel wilt houden. Er is zoveel van gemaakt. Uiteindelijk vindt ze 6 kleine cadeautjes. Zoals een klein tasje voor pennen en nog wat kleine leuke dingetjes. ”Dank je wel Sinterklaas. Dit is heel lief van u”, roept ze.

De volgende is Marc. Marc heeft een soort skateboard. In het skateboard zitten als cadeautjes een aansteker, een grappige beker en een tshirt met erop: ‘Ik ben een kanjer’. Dank je wel Jasmine ehhh Sinterklaas”, zegt hij.
Dan weer een chocomelk met slagroom ronde en daarbij een paar hapjes. “Vera wat heb je er een werk van gemaakt. Dat was niet nodig alhoewel het erg lekker is”, zegt Richard lachend.

Na het drinken en de snoep ronde gaan ze weer verder. Het is nu de beurt aan Jasmine en Alex. Jasmine heeft een grote bel, ze vergeet altijd te bellen als ze later komt voor een afspraak, met erin een snoeptelefoon en leesboekjes erin. Alex heeft een stoere klusjesbak surprise. Hij vindt het heel leuk om kapotte dingen weer heel te maken. Als cadeautjes zitten er een knutselblad en een beker met prikkeldraad eromheen.

Na nog een ronde warme hapjes zijn als laatste Richard en Vera. Richard krijgt als surprise een kijkdoos. Als je er goed in kijkt zie je de cadeautjes al staan. Een pen, potloden en als bodem een schetsboek. Richard is namelijk gek op tekenen. Zo kan hij flink door oefenen. Net als Vera haar surprise krijgt komen haar ouders binnen. Die vanaf de bank het clubje bekijken. Al giechelend leest ze haar surprise voor. Er staat een grote bananendoos voor haar klaar met erop schuimpjesbananen. Als je de deksel eraf doet zie je aapjes. Ze is helemaal gek van aapjes en de cadeautjes hebben allemaal te maken met apen. Een poster, een boekje en een thirt.
“Dank u sinterklaas voor deze leuke sinterklaasavond en de cadeautjes”, roept Vera.

“Volgens mij hebben jullie een heerlijke avond gehad?”, vraagt de vader van Vera. “Ja meneer het was erg gezellig. En bedankt voor de lekkere hapjes en chocomelk”, zegt Marc.
Als er nog een rondje chocolademelk is gedronken gaat iedereen naar huis met de surprises onder de arm.

Dank je wel voor de gezellige avond Vera. Volgend jaar weer?’, vragen de jongens als ze weg gaan. “Het lijkt mij een goed idee”, roepen de meiden.
Sinterklaas was net als vorige jaar voor de meiden een geslaagde avond. “Mag ik bedenken wat we volgend jaar gaan doen”, vraagt Kim. “Tjee, Kim das nog een heel jaar weg. Laten we nu maar op gaan naar de kerst en nieuwjaar daarna zien we wel”, roepen Vera en Jasmine.
Ja, eigenlijk hebben de meiden gelijkt denk Kim. Wat vraag ik nu toch weer.