Waar is de Sint na 5 december?

“Klaaas klaaaas”, roept Tess heel hard als er op televisie bekend wordt gemaakt wanneer hij in het land komt. Mama ziet het ook en zegt: “Dat is Sinterklaas ja met zwarte pieten. Dat heb je goed”. “Mam weet je al wanneer sinterklaas bij ons komt”, vraagt Olivier. “Nee eigenlijk weet ik dit niet”, antwoord mama.

‘s Avonds als papa thuis is en ze zitten te eten verteld Tess in haar taal dat ze Klaas heeft gezien en pieten. Papa stelt allerlei vragen van waar heb je die gezien en wie weet eigenlijk waar de Sint nu is. “Ik weet dat de pieten op het strand aan het zonnen zijn, ze moeten wel goed bruin zijn”, antwoord Martijn, “Maar waar de Sint is weet ik niet. “Ik weet dat wel. Die is in een groot huis. Onze brieven aan het lezen wat we van hem willen hebben. Dan gaat hij naar de winkels toe om het te kopen en pakt het in. In het grote huis slaat hij het op en brengt het dan naar ons toe als hij jarig is”, verteld Olivier.

“Dus de sinterklaas heeft helemaal geen vakantie?”, vraagt mama. Martijn en Olivier kijken mama aan.”Vakantie?? Dat heeft hij toch als hij weer terug is met de pieten in Spanje”, antwoord Olivier. “Ja dan mogen de pieten weer in de zon liggen en Sinterklaas gaat geld sparen om ons volgend jaar weer cadeautjes te kunnen geven”, vult Martijn Olivier aan.
Papa en mama moeten een beetje lachen om het gezegde van Olivier en Martijn. Niemand weet eigenlijk waar Sinterklaas is. Dat houdt de Sint altijd goed geheim. “Ja ik denk eigenlijk ook dat de pieten het hele jaar op het strand liggen, anders kunnen ze niet zo zwart worden van de zon, en de Sint is binnen”, zegt mama.

“Papa weet jij eigenlijk wanneer Sinterklaas bij ons komt?”, wil Martijn weten. “De sint komt dit jaar niet bij ons. Hij heeft geen tijd”, reageert papa. Martijn, Tess en Olivier kijken papa beteuterd aan. “Hij komt niet?”, vraagt Olivier. “Nee, hij heeft geen tijd. We hebben wel een brief gehad van de Sint waar in stond dat hij bij ome Joop en tante Nonna komt. De Sint vraagt of wij daar heen willen komen”, legt papa uit. “Heb je hem terug geschreven en gezegd dat we daar zijn?”, wil Olivier weten. “Ja ik heb een brief geschreven dat we 5 december bij ome Joop en tante Nonna zijn”, verteld papa.
Olivier is nu wel een beetje blij dat hij de Sint toch te zien zal krijgen.

Op 5 december heeft papa gelukkig vrij dus met zijn allen gaan ze naar Ome Joop en tante Nonna. Als ze daar komen blijken alle neefjes en nichtjes er ook te zijn. “Heb jij ook een brief gehad dat sinterklaas geen tijd heeft en we allemaal naar ome Joop en tante Nonna moeten komen?”, vraagt Olivier aan neefje Peter. “Ja, en Sjors en Maaike hebben die ook gehad. Dus we zijn allemaal hier”, zegt Peter.
“Dat is dan wel met veel mensen Sinterklaas doen”, zegt Olivier.

Bij ome Joop en tante Nonna is een grote speelkamer en daar spelen alle kinderen en drinken ze wat. Het is niet erg als daar rommel komt dus je mag er zelfs met chipjes knoeien. “Ik vindt het wel lang duren hoor voor Sinterklaas komt”, zegt Olivier. De andere kinderen vinden dit ook en met zijn alle gaan ze de woonkamer binnen.

“Zo daar zijn jullie dan eindelijk”, zegt iemand om het hoekje van de deur. Als Martijn omkijkt schrikt hij en gilt. “Nou nou je hoeft niet te gillen om Sinterklaas”, zegt de Sint. “Ikkkke wist niet dat u daar was”, antwoord Martijn vlug doorlopend naar papa. De andere kinderen zijn inmiddels ook in de kamer en de kleine kindjes beginnen te huilen. Het is ook wel een beetje vreemd om zwarte mensen te zien die zo grappig gekleed zijn. De pieten geven gauw een paar pepernootjes en dan is het weer goed. “De kindertjes die bij mij durven te komen zitten, willen die dan hier op de grond komen zitten?”, vraagt de Sint. De kinderen lopen naar voren en gaan voor de Sint op de grond zitten.

De Sint kijkt naar de kinderen en vraagt dan: “Wie is er niet lief geweest?”. Niemand durft er wat te zeggen. “Is iedereen lief geweest?”, vraagt de Sint nog is. “Maaike heeft me wel geslagen en mama is boos op me geweest”, verteld Nienke. “En jij heb niks gedaan?”, vraagt de Sint. Met een rood gezichtje zegt Nienke:”Wel”. De Sint begint te lachen en zegt:”Volgens mij is elk kindje hier wel eens ondeugend geweest. Ik weet dat allemaal. Het staat in het grote boek”.
De Sint tikt op het boek en de kinderen krijgen er een kleur van. Ja, je weet immers nooit wat de Sint allemaal van je weet.
Gelukkig verteld de Sint alleen maar lieve dingen over de kinderen en krijgen ze een cadeautje.

”Jongens ik moet weer weg. Er zitten nog andere kinderen op mij en de pieten te wachten”, zegt de Sint, “Gaan jullie maar in de gang kijken. De pakjespieten hebben daar volgens mij meer cadeautjes neer gezet”. De kinderen hollen de kamer uit, alleen Martijn blijft achter. Als de Sint opstaat wil Martijn hem iets vragen: “Sinterklaas mag ik vragen. Waar woont u?. En liggen de pieten de hele dag op het strand?”. “Ik ben de hele dag in het kasteel. En de pieten die liggen ook op het strand. Ze doen ook boodschappen en kopen vast nieuwe cadeautjes. Maar niet verklappen hoor, het is een geheimpje”, zegt Sinterklaas. Martijn vindt het wel leuk dat hij een geheimpje samen met de Sint heeft.
De kinderen zingen nog een liedje en weg is de Sint dan.

Voordat er cadeautjes uit worden gepakt doet tante Nonna eerst nog een ronde drinken en wat lekkers, want als er wordt gestart met cadeautjes uitpakken kan er niks meer tussen door. De kinderen kunnen niet wachten op de cadeautjes
Iedereen wacht netjes op zijn beurt. Als alle cadeautjes uit zijn gepakt gaat iedereen naar huis, want met zoveel kindjes kan je niet met je cadeautjes spelen dan raak je het kwijt. Of iemand anders wil jouw cadeau hebben en wat je van de Sint krijgt wil je niet kwijtraken.

Thuis mogen Tess, Martijn en Olivier nog even ermee spelen maar dan is het bedtijd. Het was een drukke dag. Niet alleen met cadeautjes uitpakken en het spelen met je neefjes en nichtjes, maar ook het gezellige bezoekje van de Sint en pieten.

Voordat ze echt in bed liggen wil Martijn nog iets zeggen tegen Olivier: “Olivier, ik weet wat de Sint en de pieten nu aan het doen zijn”. “O wat dan?”, wil Olivier weten.”Ja dat mag ik niet zeggen van de Sint. Vraag het hem zelf maar volgend haar” is de reactie van Martijn. Dat vindt Olivier niet leuk en loopt snel naar mama. Helaas kan mama er niks van zeggen, ze was er niet bij.

Martijn gaat met een glimlach zijn bedje in. Hij is er maar wat trots op dat hij een geheimpje met de Sint heeft. En Olivier weet het niet.
Weet jij nog wat het geheimpje was??